Blog

Modeindustrien & bæredygtigt tøj

Tøjindustrien boomer som aldrig før, og vi forbrugere shopper som aldrig før. Tøj er blevet en vare, som vi glædeligt køber i store mængder uden omtanke for, hvordan det produceres eller hvor bæredygtigt det er. Dertil spås det, at vores tøjforbrug og shopping mønstre med hensyn til tøj kun vil stige, hvilket er en tendens, der højst sandsynligt ikke kan stoppes, men som helst gerne skal bremses.

Modeindustriens jerngreb

Modeindustrien har nemlig et jerngreb om den populære kultur, der er at finde i de fleste vestlige lande, og tøj er blevet en stor del af vores identitet. Tøj er med til at definere en person, og det er særligt grundet de store modegiganters markedsføring, hvor at kernepersoner er blevet brugt til at brande bestemte brands og moder. Kobler man vores forbrug sammen med udsalg, modeuger og nye kollektioner, så er det svært at se, hvordan vi skal skrue ned for vores shopping adfærd. 

Men det er ikke kun på grund af mode giganternes aktiviteter. Det er ydermere på grund af, at verdens middelklasse vokser, hvilket selvfølgelig er en positiv ting for disse individer, men det stigende tøjforbrug medbringer store konsekvenser for miljøet og klimaet; konsekvenser, som kan have store effekt på, hvordan vores planet skal se ud i fremtiden.

Hvad skal vi gøre som forbrugere?

Så en ting er hvad selve fabrikanterne skal gøre, men en anden ting er hvad vi som forbrugere skal gøre, og en ting er helt klart. Vi skal ændre vores shopping mønstre og i højere grad gå efter bæredygtigt tøj som eksempelvis bambus tøj. Folk er blevet for vant til blot at købe nyt, og tøj er blevet så billigt, at det ofte er lettere bare at købe et nyt sæt tøj, end det er at købe brugt eller reparere tøjet. 

Vores materielle brug er kun vokset og vores garderober vokser sig større år for år. Men der er måder, hvorpå vi som forbrugere kan tage valg, der ikke kun er mere bæredygtige, men også mere fornuftige. Det gælder særligt for hverdagstøj, som højst sandsynligt er den type tøj, vi har mest af. Her laves der eksempelvis bambustøj og bambusundertøj, som er yderst behageligt at have på, og det er dertil også åndbart. Ikke nok med at tøj lavet af bambus holder længere, da materialet er stærkt og holdbart, så er det også et mere bæredygtigt alternativ. 

Andre populære indlæg...