Blog

Hvilken type sigte skal jeg vælge til min riffel?

Er man af den helt gamle jægerskole, vil man måske sværge troskab til idéen om, at de bedste skytter rammer målet instinktivt. Det kan også være, at man er vokset op med western-film, hvor helten “skyder fra hoften” og rammer plet hver eneste gang.

Når der er tale om jagt i den virkelige verden, og en verden, hvor moderne riflers rækkevidde efterhånden tælles i kilometer, er det imidlertid værd at overveje at anskaffe sig et pålideligt sigte.

Forskellige former for sigteteknologi

På flere moderne riffelmodeller er der i forvejen et sigte i hver ende af løbet, som til husmandsbehov sagtens kan bruges til at line et skud op.

Alternativt kan der monteres en riffelkikkert/et kikkertsigte. Sidstnævnte kan for nogen være at foretrække frem for den indbyggede løsning:

  • I stedet for at skuddet skal lines op langs med to sigter, skal det blot passe med sigtekornet i kikkerten, hvilket for nogen er mere intuitivt at bruge end alternativet.
  • En riffelkikkert til jagt kan forstørre synsfeltet ca. 10-20 gange, hvilket gør det nemmere at udnytte moderne riflers rækkevidde. Svagtseende har selvsagt særlig glæde af dette.
  • Et kikkertsigte kan være overfladebehandlet, så vådt eller solrigt vejr ikke forstyrrer skuddet. Dette er også relevant fra et rent sikkerhedsmæssigt synspunkt.

Riffelkikkerter er ikke skabt ens, og teknologiens nytte afhænger af den enkelte person. De kommer også potentielt med ekstra funktionalitet. Du kan finde mere information her. Til jagtbrug er den typiske anbefaling dog kun at investere i så mange bevægelige dele, som man absolut har brug for på sin riffel. Dette medfører, at der er færre komponenter, som kan gå i stykker under selve jagten.

Indskydning er en nødvendighed

På kikkertsigter sidder der typisk nogle skruer el. lign., som er ment til at blive indstillet til riflen ved såkaldt indskydning. Alt efter afstand, riffeltype mv., kan skuddet nemlig afvige lidt fra målet, selvom det egentlig lå lige i sigtekornet.

Indskydning er derfor svær at komme udenom, hvis man gerne vil have nytte af sit kikkertsigte. Den lokale skydebane, jagtklub eller jagtbutik kan dog med sikkerhed hjælpe nybegynderen i gang.

Andre populære indlæg...